nedeľa 5. júla 2015

Karen Marie Moning ~ Temná horečka (Horečka#1)

Bola normálne dievča. Typická americká blondínka, ktorú trápia len handry, dobre nalakované nechty a správne opálenie. Potom sa dozvie, že jej sestru študujúcu v Dubline zavraždili, vypočuje si divný odkaz, a zrazu sa (aj napriek protestom rodičov) ocitá v Dubline rozhodnutá vypátrať sestrinho vraha a zistiť čo sa vlastne stalo.

Vitajte vo svete MacKyly Laneovej!

To že pred príchodom do Írska ani netušila, že existuje aj niečo iné ako to čo vidí na prvý pohľad je asi jasné. Menej jasné je, čo za príšeru v tele oslnivého krásavca to stretla v jednej z nespočetných Dublinských krčiem, a úplnou záhadou je, kto je Jericho Barrons, v ktorého kníhkupectve sa ocitla keď utekala pred príšerami, ktoré zrejme vidí len ona...


"Jestli nedokážeš sklonit hlavu a chovat se, jak ti káže tvůj rod, buď aspoň tak hodná a jdi umřít někam jinam."

... alebo aj nie.

Netušíte o čom točím? Nie ste sami! Prvých pár kapitol som skutočne nevedela, ktorá bije, o čo vlastne ide a prečo je tá hrdinka tak otravne sympatická ( viac otravná ako sympatická). Lenže potom, kde sa vzalo tu sa vzalo, zrazu sa objaví kníhkupectvo, Jericho Barrons a Mac sa dozvedá, že je Vidoucí (nenapadá ma slovenský výraz, ktorý by sa sem hodil) a čo to pre ňu znamená (napríklad, že ak na to príde niektorá z tých príšer, v momente je po nej – nejakým hrozným spôsobom). Zisťuje, že tie príšerky, s ktorými mala „tú česť“ sú Bojovníci tmy, že existujú aj Bojovníci svetla a že sú to Danani.

Chaos? Samozrejme, ale celkom obstojne zvládnutý.

Ako sa to autorke podarilo mi nie je celkom jasné. Veľmi oceňujem, že tajomno, napätie a temná atmosféra tam skutočne boli a čitateľ si ich nemal domyslieť. Prvá polovica mi pripadala o čosi slabšia, napriek tomu nebola zlá ani veľmi nudná.  Myslím, že k tomu prispel veľmi veľkou mierou štýl písania, keďže samotná rozprávačka príbehu mala tendenciu skôr liezť na nervy než zaujať. Ďalším dôležitým aspektom bol  premyslený a dobre vykreslený svet, ktorý možno spočiatku pôsobil chaoticky, avšak postupne dával zmysel (a potom ste sa zase stratili, lebo...). Keď sa nad tým spätne zamyslím, o postavách sa veľmi nedá hovoriť, keďže väčšinu knihy čumíme Mac do hlavy, sem tam vidíme spomienky na Alinu (mŕtva sestra) a sledujeme spoluprácu s Barronsom. Mac je otravná a na svoj vek dosť často priam tupá, Barrons odmeraný a vážny a na Alinu si názor môžeme vytvoriť iba zo spomienok jej sestry, čo veľmi spoľahlivý zdroj zrejme nebude.

Celkovo knihu hodnotím ako lepší priemer a som zvedavá na pokračovanie.

Moje hodnotenie:

3,5/5*
 
Oficiálna anotácia:
První díl z pětidílné řady od mimořádně úspěšné autorky. Otevírá se svět plný tajemství a záhad, napětí a vášně, těžko definovatelný prostor mezi realitou a snem, současností a dávnými legendami.

Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz...

Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.
~Lucus

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára